Въпреки натрупаните към пристанище- Бургас задължения от 1 милион и 700 хиляди лева портът не е спирал доставките на въглища за “Кремиковци”, предаде кореспондентът на Агенция Блиц в морския град.
Според директора на отдел „Експедиция” към пристанището Руслан Петков още снощи са били натоварени 500 тона въглища за комбината. В потвърждение на думите му, че доставките за комбината не са спирали, Петков допълни, че преди 2 дни от пристанище Бургас са били изпратени още 2000 тона въглища за „Кремиковци”. Шефът на служба “Експедиция” поясни, че от бургаското пристанище се експедират за „Кремиковци” толкова тона суровини, колкото разреши доставчикът. Само фирмата - оператор, която има сключен договор с комбината, може да реши колко тона от пристигналите на бургаския порт въглища трябва да бъдат освободени и да пътуват за София. По принцип за Кремиковци се изпраща само количеството суровина, което е платено, обясниха от пристанището.
Досега доставките за комбината не са спирали, въпреки, че той дължи пари на порта. От пристанището в Бургас обясниха, че вносът на суровини и износът на произведена продукция от комбината са намалели с 30 %, откакто металургичният комбинат „Кремиковци” е обявен в несъстоятелност. През годините, когато комбинатът е работил на пълни обороти, всяка година на порт- Бургас са товарени около 3 млн.тона въглища. В момента суровината пристига периодично и в малки количества. /БЛИЦ