Работата в „Кремиковци Рудодобив” АД не е преустановена, въпреки че беше обявено, че работниците в днес ще преустановят работата си, ако исканията им не бъдат изпълнени. Това стана ясно по време на срещата на Синдикална федерация „Металици” към КНСБ с ръководството на синдиката, работници от комбината и представител на областната управа на София.

Според председателя на „Металици” Васил Яначков заяви, че работниците продължават своята работа за да не застрашават живота на хората в района. Вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров каза, че продължава търсенето на собственика на рудник „Кремиковци” и прилежащите към него територия и съоръжения. „Когато става въпрос за 5000 дка около рудника, всички са собственици. Когато става въпрос за шахтите, никой не е собственик”, посочи Никифоров.
Според прокуристът на „Кремиковци Рудодобив” Бошко Бонев рудникът не влиза в баланса на "Кремиковци". Въпреки това от 2005 г. до преди два месеца комбинатът е вложил 6 млн. лв. за поддръжка на рудника.
Тодор Георгиев, началник на отдел в областна управа София каза, че сегашната областна управа няма общо със заповедта на бившия икономически министър Лидия Шулева от 2004 г. и в случай на тежки инциденти отговорността пада на „Кремиковци”.  Бонев обаче оспори това твърдение, като според него каквото е трябвало да направи „Кремиковци” вече е направено и комбинатът е положил грижи като добър стопанин. За проблемите в рудника многократно е уведомявано МИЕ.
СФ „Металици” е сезирало за проблемите всички институции – президент, премиер, отговорни министри, Народно събрание, главния прокурор и др.
Междувременно зам.-министърът на икономиката Нина Радева заяви за Дарик, че тази седмица може да се очаква развитие по казуса с намирането на стратегически инвеститор за комбината "Кремиковци". Тя обаче не се нае да прогнозира дали ще се стигне до подписване на договор. 
Два са инвеститорите, които имат интерес към металургичния комбинат. Единият е украинската компания "Смарт груп", която преди повече от седмица поиска време, за да обмисли окончателно влизането си в комбината. Другият е бразилският гигант CSN. Въпреки че миналата седмица се очакваше негови представители да пристигнат в България за преговори, това не се случи. Активно работим и с бразилците, като им подаваме информация и коментираме въпроси, които са ключови за споразумението.
По повод това, че синдикатите заплашват със протести в комбината на 3 февруари, Нина Радева попита срещу какво протестират и още: „Може ли насила да бъде докаран инвеститор или ние да подпишем условия, които ще бъдат неблагоприятни за държавата или пък които надхвърлят законовите правомощия, които ние имаме да участваме в преговорите?”
„Нашият подход към инвеститорите е преговорен. Ние не можем нито да ги принуждаваме, нито да ускоряваме процеса. Всичко зависи от техните решения. Трябва да дадем възможност на фирмите спокойно да решат под каква форма и дали изобщо ще участват в работата и възстановяването на „Кремиковци”, коментира зам.-министър Радева./БЛИЦ