Невиждано изобилие от сафрид, паламуд и чернокоп по морето

Морето завря от сафрид и дребен паламуд, излезе и чернокоп, което свали цените, съобщава „Монитор“. Най-богат е уловът на паламуд край Несебър и на юг от Бургас, където има наши корабчета. Това съобщи председателя на рибарското сдружение „Черноморски изгрев” във Варна, Емил Милев-Лаврака.
 
На юг продават паламуда на едро вече по 5 лева за килограм, а на дребно е по 8 лева, колкото е и на рибната борса във Варна, обясни морския вълк. В началото край Царево се появи много циганка (дребен паламуд), но след това започнаха да вадят и прилични парчета. Ловят го предимно на чепарета или със специални мрежи, като улова се изкупува почти веднага. Не е само паламуда, толкова добър улов не е имало през последните 3-4 години, допълни той.
 
Рибарските лодки се прибират пълни със сафрид и барбуна. След като миналата година беше нулева за чернокопа, сега излизат добри количества и от него. Има риба и като цяло се очертава една добра година за нас. Щом още в началото на септември има такива количества, надявам се да продължи до Нова година, сподели Емил Милев.
 
Според рибарите, паламуда и ларака вървят след пасажите от по-дребната риба като сафрид, барбуна и чернокоп. В гонитбата те пълнят мрежите на рибарите, като често и ловците попадат в тях. Заради добрия улов, цената на чернокопа на Голямата рибна борса във Варна падна от 15 на 6 лева, а последните количества се предлагат и по 4 лева. Сафридът е вече по 5 лева, а най-дребният сафрид се продава като хамсията, която е 3 лева килограма, колкото върви и едрата трицона.
 
Цацата е 2 лева, пресният и много вкусен хариб също поевтиня от 5 на 4 лв., а барбуна свали цената от 6 на 5 лева. Пресният лаврак е по 9 лв./кг., калканът може да се намери и по 22 лв, вместо досегашните 28-30 лв/кг.
 
Всички са доволни, коментира още Емил Милев. От една страна най-доволни сме ние, рибарите, които си вадим от морето хляба, а от друга - доволни са и хората, защото рибата на пазара е прясна и евтина. Много от тях се подсигуряват с по 5 - 10 килограма наведнъж, като осоляват и мариноват или пълнят фризерите за зимата с чернокоп, сафрид и паламуд.