България получи пореден жълт картон от Европейската комисия (ЕК). Този път Брюксел спря подписването на нови договори за водни проекти, финансирани по оперативна програма "Околна среда", докато не бъде решен законодателно въпросът за собствеността на ВиК мрежите, пише в. Дневник.
Сред причините за решението на ЕК е и липсата на гаранции от екоминистерството за ефективно усвояване на средствата. Проектозаконът за водоснабдяването и канализацията (ВиК) все още не може да мине през правителството като резултат от борбата между ведомствата на Джевдет Чакъров (Министерството на околната среда и водите - МОСВ) и Асен Гагаузов (Министерството на регионалното развитие и благоустройството - МРРБ) за влияние върху общините и върху сектора.

Вицепремиерът Меглена Плугчиева е получила преди седмица писмо от зам.-директора на Генерална дирекция "Регионална политика" Дирк Анер с коментари по ВиК проблемите. "До намирането на адекватно решение на основните въпроси по планирането, собствеността и ценообразуването, било в рамките на нов закон за ВиК или чрез изменения в съществуващия закон, любезно молим да гарантирате в рамките на програмата да не се подписват оттук нататък договори за проекти във водния сектор нито по сегашни покани за предложения за проекти, нито по предстоящи", се казва в писмото.

Така Брюксел блокира разпределянето на средства от общо над 1.5 млрд. евро за водния сектор, предназначени за изграждане на канализации, пречиствателни станции и модернизация на съществуващата мрежа (цялата програма "Околна среда" е за 1.8 млрд. евро до 2013 г.). Предвидените европари осигуряват около 10% от необходимите над 10 млрд. лева инвестиции за модернизация. По програмата във водния сектор досега са подписани договори за 550 млн. лв. В писмото на Анер е добавено, че поканите могат да останат открити и да се организират процедурите по подбор.

"Няма да допуснем блокиране на оперативна програма "Околна среда", освен ако някои хора не положат усилия това да се случи", коментира във вторник в Брюксел пред "Дневник" министърът на екологията и водите Джевдет Чакъров. Той обеща до 2-3 седмици да има консенсусна позиция между отговорните министерства, която да вдигне блокадата върху еврофинансирането за ВиК сектора. Проблемът не е бил обсъден при посещението му, тъй като Чакъров е поискал среща с дирекция "Регионално развитие" в последния момент. /БЛИЦ