България е изправена пред втора газова криза, тъй като Украйна не може да плаща за преноса на синьо гориво на Русия, алармира председателят на конфедерацията на работодателите Иво Прокопиев на икономически форум в София. Премиерът Сергей Станишев обаче бе категоричен, че криза няма, а държавата ни е подготвена да реагира при евентуално повторение на проблемите с доставка на синьо гориво.
Антикризисният щаб, който беше създаден заради газовата криза, все още действа. Криза няма. И Русия и Украйна пострадаха изключително много от това, което се случи. Пострадаха и в очите на Европейския съюз и в очите на всички, които бяха засегнати и мисля, че са си направили поуките. И независимо от финансовите затруднения в Украйна сигурно ще търсят други механизми този път за решаване на тези спорове. 100-процентови гаранции няма, но е хубаво да знаете, че българската държава първо пълни Чирен, второ имаме готовност за действия в подобна ситуация, но се надявам тя да не се повтаря, заяви Станишев.
От Булгаргаз също коментираха, че нямат информация за нова газова криза. Компанията увери, че прави всичко възможно да е подготвена ако ситуацията се повтори. /БЛИЦ