Предвиденото от фермерите безконтролно преминаване на животни от една държава-членка в друга страна на ЕС е грубо нарушение на европейското законодателство, заявиха от Националната ветеринарно-медицинска служба.
Съгласно законите в общността такова действие е недопустимо според разпоредбите на член 1347 от Ветеринарносанитарния кодекс на Световната организация на здравеопазване на животните, се посочва в съобщение на службата. При нарушаване на националната граница на Република Гърция ветеринарните власти на тази страна могат да конфискуват животните и да ги унищожат или незабавно да ги върнат на територията на Република България. Безконтролното придвижване на животни с неизяснен здравен статус може да доведе и до възникването на заразни болести на територията на двете страни, уточняват от Националната ветеринарномедицинска служба.
На границите между съседни държави членки на Европейския съюз не се извършва ветеринарно-медицински контрол на преминаващите животни. Съгласно европейското законодателство животни от една държава-членка в друга държава членка могат да преминат, само ако са съпроводени от ветеринарномедицински сертификат, издаден от компетентния ветеринарен орган от държавата-членка, от която произхождат животните. Този сертификат се издава след извършване на необходимите изследвания, които да гарантират здравния статус на животните в срок до 30 дни преди датата на напускането на страната. Сертификатът за такова движение се издава след справка в системата ВЕТ ЛЕКС, в която съгласно действащите европейски решения се установява дали дадения вид животни може да бъде транспортиран от една държава-членка до друга и какви здравни изследвания ще са необходими за това.

Двадесет и четири часа преди отпътуването на животните се извършва клиничен преглед от официален ветеринарен лекар и ако се установи, че животните са клинично здрави се попълва електронен сертификат в системата за движение на животни и животински продукти между държавите членки на ЕС – ТРЕЙСИС, с който предварително се уведомява държавата, в която ще пристигнат животните, допълват от НВМС.

До момента няма информация за преминали млекопроизводители или животни в Гърция, съобщи директорът на Гранична полиция Красимир Петров. Относно заканите на фермерите да преминат в южната ни съседка, Петков каза пред БНР: "Не могат да преминат, а още повече пък ако тръгнат да преминават извън пунктовете на гранично контролно-пропускателна дейност това вече ще бъде нарушение на държавната граница. Това, че сме в ЕС не означава, че между България и Гърция няма граница". Той допълни, че от Гранична полиция ще бъдат безкомпромисни към всеки опит за нерегламентирано преминаване на държавната граница. Ако обаче млекопроизводителите имат извадени всички съответни необходими документи за преминаване на стадата от една територия в друга, няма да бъдат спирани. /БЛИЦ