Спрените еврофондове са само върхът на айсберга. Големите загуби за икономиката ще дойдат от нарасналия политически риск, твърди председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Иво Прокопиев пред в. “24 часа”.
Основният ни проблем е съдебната система и потвърждение, че острият тон в доклада на ЕК е основателен получихме ден след публикуването му, отбелязва авторът. Той дава пример с наложения запор върху 100% от акциите на “Арома” и последствията, понесени от над 800 добросъвестни миноритарни собственици, придобили акциите си на фондовата борса. Подобни ситуации имаше и по-рано с книжа на ДЗИ Банк, “Диаджио”, “Астра Зенека”. Запорирането на сметки на големи български и международни компании е инструмент за натиск, защото води до големи смущения в работата им, е позицията на бизнес организацията.
През последните 10 години българските фирми изживяха процес на повишаващо се доверие и намаляващ политически риск, което доведе до повишаване на благосъстоянието им. Но колкото по-рискова става средата, толкова по-евтини ще са производствените предприятия, недвижимите имоти, земеделската земя и всички други български активи, твърди авторът. /БЛИЦ