Няма да повярвате на тази новина за родната цаца от Черно море
Над 90% от морското мезе, уловено до нашите брегове, се изнася за консумация в чужбина
90% от цацата, уловена в Черно море, се изнася в чужбина. Сред най-големите пазари на най-големите български риболовци е Португалия, посочва изпълнителният директор на „Асоциацията на производителите на рибни продукти“ (АПРП) д-р Йордан Господинов.
„Черноморските видове риба са много ценни, защото биохимията на Черно море е по-особена, то е по-сладко. Затова и вкусовите качества на нашите риби са по-добри. Освен морска риба изнасяме активно охладена и замразена пъстърва в цяла Европа“, казва за БТА д-р Господинов.
От думите му стана ясно, че износът на рапани за страни като Китай, Южна Корея и Япония, запазва стабилните си ни. Той обаче отчита, че рапаните в Черно море стават все по-дребни.
„В момента внасяме рапани от Румъния. Наши предприятия също оперират там, а български кораби плават под румънски флаг. Ловим рапани там, защото имаме сключени договори за износ към азиатски страни, които трябва да изпълним", посочва още Господинов.
Високите температури през това лято тласкат рибните пасажи все по-навътре в морето, където водата е по-хладна, сочат още наблюденията на АПРП.
„Рибата се крие, лови се основно цацата и хамсията. Като всеки жив организъм и тя търси по-нормални температури. Затова се налага рибарите да влизат в морето по-рано сутрин, когато е по-хладно“, пояснява още директорът на АПРП.
В момента в Черно море се лови също така калкан, попчета, миди и рапани. Преработвателите на рибни продукти в Бургаско обаче не разчитат единствено на тези видове, твърдят от АППР.
През последните години у нас постоянно се внасят екзотичните за страната ни октоподи, калмари и сепии.