Наемните нива в София са паднали с 10 процента от началото на годината, пишат от агенцията за недвижими имоти "Антре" в свой анализ. Средният наем, изискван от наемодателите за двустаен апартамент, остава около €365, казват от компанията, пише money.bg

По традиция най-търсени продължават да бъдат централните квартали, както и южните. В това число попада и ж.к. "Младост".

Индикации за по-голям интерес се наблюдава към "Дружба", "Надежда" и "Овча Купел". Това се дължи на транспортната свързаност и на по-големия избор на имоти, посочват от агенцията.

Съотношението между нови жилища (1991 - 2016 г.) и стари е изравнено в резултат на имотните инвестиции през последните години.

През следващите две години обаче се очаква спад от 27% при инвестициите, гласят резултати от проучване сред 1 238 респондента, направено от "Антре".

През последните 3 години имотните инвестиционни покупки съставляваха 26% от обема на покупко-продажбите в жилищния сегмент. Благоприятстващи причини за тези стойности бяха икономическият ръст, нуждата от повече наемни жилища в столицата, нарастващите цени на имотите и ниските лихвени проценти по депозитите. Това накара половината от жилищните имотни инвеститори да закупят ново строителство, реализиращо се след 2016г.

Последната година цените намалят ръста си, пазара очаква корекция, икономиката се забавя, а наемният пазар на жилища вече се насища. Като се добави към това и необходимото време за реализацията на дадена имотна инвестиция, било то на наемния или вторичния пазар, бе логично в следващите 2 години да има спад в имотните инвестиции, коментират от агенцията.

Въпреки очакванията за спад, инвеститорите в процентно съотношение ще останат по-активни на пазара спрямо купувачите за собствено ползване.

Именно това ще доведе до забавянето на пазара - 45.5% от респондентите (основно купувачи за лично ползване)
изчакват подходящ момент. 80% от участниците на жилищния пазар вече отчитат подобни тенденции със забавянето на имотните транзакциите във времето.

"Важно е да се отбележи, че това забавяне не е спад или пукане на балон, а по-скоро стабилизиране на пазара", казват от "Антре".