От началото на месец август българските производители на пилешко месо могат да добавят неограничено количество вода в стоката си, пише „Труд”, като се позовава на поправки в Наредбата за окачествяване на пилешко месо, обнародвана в „Държавен вестник”.
До сега разрешеният праг беше 4.3% вода в пилешкото в зависимост от вида на охлаждане на месото. Кабинетът &bdquo;Орешарски&rdquo; свали ограничението заради намеса на Брюксел, тъй като подобни изисквания не били налице в нито една друга държава-членка.<br /> <br /> Мярката бе дело на предишните управляващи, но важеше само за родните птицепроизводители, докато вносните пилета от Полша и Германия не спазваха това и бяха по- евтини от българските с левче на килограм.<br /> <br /> Забраната вече падна за търговски вериги, ресторанти и заведения за бързо хранене, потвърдиха от Асоциацията на месопроизводителите. Годишно в страната се произвеждат 100 000 тона пилешко месо1 като според Асоциация на производителите водата стига до 20%.<br /> <br /> Така нашенецът плаща 20 000 тона вода на цената на пилешкото &ndash; около 5 лева, мислейки си, че купува месо. /БЛИЦ <br /> <br /> <br />