Няколко тона чушки задържаха във вторник хасковските здравни инспектори на граничния пункт Капитан Андреево.
След направеното изследване инспекторите констатираха 5 пъти по-голямо съдържание на пестициди в зеленчуците от нормалното. <br /> <br /> За съжаление досега на такова изследване бяха подложени само зарзаватите, които са произведени в Турция. Тези, които се внасят от Сирия и Йордания преминаваха безпрепятствено през границата. <br /> <br /> След като стана известно за опасните чушки, домати и краставици от Йордания задържани в българска зеленчукова борса, те вече се проверяват и на южната ни граница.<br /> <br /> Митничарската статистика от Капитан Андреево сочи, че от началото на годината до сега са хванати 11 партиди с зеленчуци, внесени от три различни фирми, с опасно за здравето количество пестициди. <br /> <br /> В края на януари т.г. е била заловена най-голямата опасна пратка &ndash; 27 тона домати от Турция, предназначени за страната ни и за няколко други Европейски страни.<br /> <br /> В момента в Свиленградско и Хасковско на мода са гръцките краставици, за които няма данни да съдържат наднормено количество пестициди, както и египетските картофи. <br /> <br /> След като информацията за опасните Йордански краставици гръмна по медиите, хората са започнали да купуват единствено гръцки краставици, които от 2 лева за килограм само за два три дни скочиха до 4 лева за кило. <br /> <br /> Повишено е търсенето и на египетските картофи, които в момента се харчат по 1, 40 лв. килото, за разлика от българските, които се продават на цена от 0, 70 до 1 00 лев.<br /> <br /> Проверка на БЛИЦ показа, че в момента единствените български зеленчуци, които се предлагат на пазара са зелето, праза и ряпата. Цените и на трите зеленчука са сравнително ниски.<br /> <br /> Едрите, апетитни ябълки, внос от Турция, Сирия и Австрия, са обработвани с балсамиращ восък, който съхранява плода сочен и здрав за няколко месеца, а и гарантира хубав търговски вид. <br /> <br /> Има случаи обаче когато клиент си купува червени ябълки с идеален търговски вид, а вътре се оказват гнили. <br /> <br /> Диетолозите забравиха съветите си за полезността на кората на ябълките и препоръчват плодовете да се белят преди ядене, защото балсамиращите вещества и химикали при обработката, се отмиват изключително трудно. <br /> <br /> Какво се случва, ако консумираме по-продължително време обработени по този начин плодове и зеленчуци с опасно съдържание на пестициди? Отговорът е на шефа на Българската агенция за безопасност на храните Тенчо Тенчев: &bdquo;Завишените количества пестициди и химикали се натрупват в черния дроб и са изключително опасни за малките деца и за бременните жени.&rdquo;<br /> <br /> <strong>Тодорка Николова, БЛИЦ<br /> </strong>