От понеделник дистрибуторите на цигари на „Бритиш Американ Табако” спират продажбата на марките, внасяни от компанията на нашия пазар.
Това обяви Иван Иванов, който се занимава с търговия на цигари, след среща на над 20 фирми от бранша. “Причината е почти нулевата печалба”, заяви Иванов пред “Дарик Радио”. БАТ внася на родния пазар марки като "Вайсрой", "Кент", "Ротманс" и "Пал Мал". Софийските търговци на вносни цигари твърдят, че имат подкрепата на колегите си от другите градове на страната. Следващият уикенд отново ще обсъждат темата. Тогава ще учредят и асоциация на търговците на тютюневи изделия, макар вече да съществува такава. Сегашната асоциация, по думите му, защитавала интересите на определен кръг от хора, които търгуват с определен вид цигари.

“Работим без печалба. Печалбата е абсолютен минимум, за който не си заслужава самото упражнение за продажба на цигари. Говорим за фирма, която е една от най-големите в света. Тя има сериозен пазарен дял в България, вървящи цигари. Това е козът, който те използват – тъй като са вървящи цигари и търговците са принудени, за да не отпращат своите клиенти, те пазаруват и продават почти на нула, на минимален процент. Срещата беше неформална. На нея присъстваха дистрибутори от София, почти всички дойдоха. Тези, които не дойдоха, знаят за срещата, просто бяха възпрепятствани”, каза Иванов.

На въпроса дали се обмисля бойкот на „Бритиш Американ Табако” той отговори: “Да, може да се каже като бойкот, но не трябва да се приеме по никакъв начин като извиване на ръце. По-скоро това е единственият начин, по който можем да бъдем чути. Да спрем да продаваме техните цигари. Съответно ще има затруднение. Търговските обекти, които продават на крайния клиент вече цигарите, те ще бъдат затруднени със зареждане и дано тогава по някакъв начин седнем нормално, като партньори, на масата за преговори, а не като някакви техни слуги. Ние сме се разбрали да го направим от понеделник – защото търговците не работят в неделя. Дори и тези търговци, които имат някакви количества заредени цигари на „Бритиш Американ Табако”, няма да ги продават. Просто ще ги държат на склад, няма да ги пускат на пазара”. /БЛИЦ