От понеделник, 14 юли, работниците в "Кремиковци" започват да блокират входа и изхода на столицата. В понеделник в 8,00 часа всички, които не са на смяна в металургичния комбинат, ще бъдат на Околовръстното откъдето започва магистралата София-Пловдив, съобщи председателят на синдикалната федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Блокадата ще бъде в продължение на 1 час. Във вторник по същото време отново за един час ще бъде блокирана също и магистралата от София за Варна. Блокажът на двете магистрали ще продължи и в сряда, четвъртък и петък. Освен това в сряда металурзите се заканиха, че ще направят палатков лагер пред МС. В четвъртък ще проведат и шествие, което ще започне от мястото за блокада на двете магистрали. Така ще продължи до площада пред църквата Александър Невски и ще завърши с митинг пред Министерски съвет. Най-вероятно той ще бъде около 11,00 - 12,00 часа. Яначков обясни, че вече са подадени необходимите документи за протестните действия на металурзите в столичната община. От няколко дни Булгаргаз, НЕК и БДЖ настояват за незабавно изплащане на дълговете натрупани от "Кремиковци". На практика БДЖ вече е спряло доставката на суровини на металургичния комбинат, а Булгаргаз подава само по 15 000 кубика природен газ на час. Това е обезпокоително, защото безопасния минимум за подаването на газ е 20 000 кубика на час. В противен случай има опасност от взрив.
Работниците в “Кремиковци” все още не са получили заплатите си за май, въпреки че има подписано споразумение с “Арселор Митал”. Освен това фирмата не изпълнява и ангажимента си да доставя суровини за работата на комбината, което също е записано в споразумението, каза председателят на синдикалната федерация към КТ “Подкрепа” в “Кремиковци” Людмил Павлов. Той смята, че това е добре подготвен сценарий, които цели да се спре дейността на комбината. Същото се случи с “Химко” – Враца, имаше много кандидати, много купувачи и накрая заводът спря да работи, коментира Павлов. Синдикатите смятат, че офертата на украинският бизнесмен Константин Жеваго е приемлива и комбината трябва да стане негова собственост. Държавата, която притежава 25 процента, трябва да защити интересите си и да направи всичко възможно “Кремиковци” да продължи да работи. От неговата ликвидация ще пострадат не само 7000- те хиляди работници в комбината, но и други компании, които са свързани с дейността му, предупреди Павлов. Васил Яначков коментира, че в момента явно целта е “Кремиковци” да се доведе до състояние на старо желязо, но въпросът е след това кой ще го купи. “Недопустимо е най-активната фигура, която се занимава с продажбата на комбината да е политическия кабинет на министъра на икономиката Петър Димитров”, добави той. /БЛИЦ