Увеличението на доходите ще изпревари значително ръста на инфлацията през следващата година. Това заяви председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Румен Овчаров /Коалиция за България/ по БНТ тази сутрин.
Той обясни, че в проектобюджета за следващата година има заложени буфери срещу световната финансова криза. Това е реалистичен бюджет , който е съобразен с новите условия, в които се намираме, отбеляза Овчаров. Според него има единство на мненията в управляващата коалиция относно приоритетите във финансовата политика през 2009 година. Не само БСП, но и НДСВ и ДПС смятат, че доста голяма част от ресурсите през следващата година трябва да се насочени към инфраструктура, както стратегическа за страната, така и общинска, обясни левият депутат. Той смята, че до 15 декември парламентът трябва да одобри окончателно проектобюджета, в който е заложен и пакет от мерки срещу сивата икономика.
Овчаров заяви, че в чисто икономически план не бе следвало да се радваме на спирането на “Кремиковци”, защото комбинатът формира част от износа на страната. От друга страна не трябва да се драматизира този въпрос, коментира той. /БЛИЦ