Парното може да поскъпне с 12% от 1 ноември, ако бъде окончателно одобрена новата цена на природния газ, по-висока с около 29% в сравнение с предходното тримесечие. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов.
Междувременно "Булгаргаз” обяви, че загубите му за последното тримесечие ще бъдта най-малко 30 млн. лева, ако ДКЕВР определи 29% поскъпване на природния газ вместо поисканото от газовата компания 37-процентно увеличение. Изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов каза, че за пореден път регулаторът определя по-ниски цени и така загубите за годината ще стигнат 95 млн. лева. От регулаторният орган пък заявиха, че дружеството не е на загуба. Регулаторът ще извърши пълен годишен одит за финансовото състояние на компанията.
Гогов съобщи, че е получил рационално предложение от трите топлофикации в Плевен, Враца и Бургас, без да съобщава подробности. В близките дни компанията ще вземе решение дали да го приеме и да не спре газоподаването за трите града.  /БЛИЦ