Отклоненията в сметките на клиентите на Топлофикация не са нещо необичайно. Случват се подобни отклонения, каза шефът на Топлофикация-София Петко Милевски по повод назначената проверка от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Подобна проверка е назначена от дружеството още преди доста време, когато в Топлофикация открили, че има отклонения от обичайните параметри по сметките на абонатите. Милевски бе категоричен,  че изобщо не се притеснява от проверката на министерството, а щом и журналистите за включени в нея това щяло да подобри достъпността на информацията до обществото. Тази година потреблението на топлинна енергия е с 11,5% по-ниско, заяви Милевски. Според него това се дължи на газовата криза. Той обеща да направи проверка за надписвания като пое ангажимента, ако има нещо такова всеки потребител да бъде информиран индивидуално . "В момента в папката ми има документи за завишено потребление със 100%  на 600 сгради", каза Милевски, като по този начин се опита да убеди медиите, че работи по въпроса. Шефът на Топлофикация бе категоричен , че през последните 15 години цената на топлинната енергия не е увеличавана никога с 34%. В момента фактурите за плащане на сметките са направени и връщането им за корекция е трудно", каза шефът на Топлофикация. За Милевски е важно и как Топлофикация ще бъде компенсирана за този ценови шок. Той бе категоричен, че понижаването на цените довежда дружеството до криза. Нашата цена се корегира, а доставките на газ, които получаваме остават на същата цена, недоволства ръководителят на Топлофикация. Той каза още, че очаква да дойде писменното разпореждане на министъра, след което ще се извърши изчисление на бъдещите загуби на Топлофикация. Трябва да се има предвид и лихвите, които текат към Булгаргаз, предупреди Милевски. Днес той бе призован като свидетел по делото срещу своя предшественик Валентин Димитров.
БЛИЦ припомня, че по-рано днес министърът на икономиката Петър Димитров заяви, че тази нощ са изчислявали параметри, за да задържат цените на парното в София.  Димитров обяви, че няма да има поскъпване на цената на топлото от декември, както поиска столичната топлофикация. Заради спрените доставки на природен газ софийското дружеството поиска 18, 7 процента увеличение на цената на услугата. Димитров обясни, че това искане се премахва със задна дата. На въпрос дали другите топлофикации в страната ще намалят цените, той отговори, че “Топлофикация – София” е 100 процента държавна и отговаря само за нея, така че не може да коментира другите дружества.
Димитров обясни още, че решението за задържането на цената, която плащат софиянци за парно, е правителствено решение. Тези потребители, които не са си платили сметките за януари ще могат да го направят през февруари, като това може да стане и разсрочено. Министърът уточни, че се налага още да се преизчислят януарските сметки. 
Милан Николов, БЛИЦ