Главният архитект да столицата Петър Диков смята, че първите три фази от производството на скрап в „Кремиковци”, трябва да бъдат прекратени. Това ще остави на улицита над 2 хил. души, но ще позволи комбинатът да работи още три години, заяви той в предаването „Неделя 150” по БНР.

Цялата тази агония с „Кремиковци”, която е от 20 години и повече, облагодетелства непрекъснато хора, и то чрез държавата, защото тя е зад всички далавери, които се извършиха в нашия преход, коментира Диков.Според  него, ако преди година беше взето решение беше да започне поетапно затваряне на „Кремиковци” и продажбата му като терен, сега тази опция не съществува. Причината е, че инвеститорите ги няма, парите ги няма, мотивира е той.
„Преди година нас ни обвиниха, че водим предизборна кампания пред софиянци за закриването на „Кремиковци”, като казвахме това, което се сега се случва”, подчерта той и допълни, че възможният изход не е различен от това, което е говорено преди година, но сега няма добър финал. Сега „Кремиковци” трябва да закрие изключително бързо агломерацията, флотацията, доменното производство и едновременно с това коксохимията, като по този начин ще си осигури достатъчно метал за производството. Няма да произвежда при добри цена и печалба, както беше миналата година, но ще започне да работи и няма да има нужда 8 милиона българи да плащат, за да работи заводът. Това не е компромисен вариант, а единственият възможен, заяви Петър Диков. /БЛИЦ