Първите признаци за подобряване на икономическите показатели у нас са налице, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров при откриването на Международния панаир за потребителски стоки и технологии в Пловдив. Според Димитров данните за съживяването на българската икономика в края на първото тримесечие на годината са може би сигнал, че България излиза от кризата.
Министърът посочи, че започналото свиване на икономическа активност в края на 2008 година продължи и през първите три месеца на 2009 г. и се очаква спадът да бъде между 3 и 4 процента. Статистиката сочи ръст на строителството за март спрямо февруари със 7,3 процента, увеличение на промишленото производство със 7,7 на сто, а при преработващата промишленост – ръст от 8%.
Данните сочат, че най-голям е ръстът в производството на каучук – 31 на сто, а увеличението в тютюневия бранш е 17%. Това са първите признаци на съживяване на икономиката, обясни министърът. Той отбеляза, че икономическите условия да се отразили и върху показателите на Пловдивския панаир. Намаляването на броя на изложителите тази година спрямо миналата е сериозно – от 991 изложители, в пролетния панаир сега се представят 527 компании.

Димитров смята, че участието на фирмите в изложението е предизвикателство срещу кризата и уточни, че най-големите световни икономически играчи – САЩ, Германия, Русия и Индонезия, участват в пролетния панаир. Международният панаир за потребителски стоки и технологии ще продължи до 17 май. В последния ден ще бъдат изтеглени имената на късметлиите, които ще спечелят награди. Една от тях е екскурзия до Париж.
Димана Тодорова, БЛИЦ