Българският енергиен холдинг и "Газпром" ще подпишат споразумението за предпроектното проучване на "Южен поток". Няма да има абсолютно никакво забавяне при проекта. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след 12-тата сесия на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.
През първите месеци на другата година се очаква да се подпише и акционерното споразумение между Русия и България. Придържаме се към всички срокове и към подписания меморандум от президентите на двете страни, каза още Димитров.
Забавяне от три месеца може да има само при проекта "Бургас - Александруполис", но реализацията на проекта върви в предвидените срокове.
Няма да има и никакво закъснение по проекта АЕЦ "Белене", каза още министърът. През март другата година ще започне строителството на проекта. Русия ще даде до 2010 г. 3,8 млрд. евро за финансирането му. До края на годината България ще направи авансово плащане за оборудването.
На междуправителствената среща България е поискала увеличаване на доставките на газ от "Газпром", каза още Димитров. Прогнозите сочат, че България се нуждае допълнително от 500 млн. куб. метра газ за година.
Десислава Вангелова, БЛИЦ