Проектът "Набуко" е в опасност, ако Европейският съюз (ЕС) не предприеме действия на високо политическо равнище, за да осигури доставките от Каспийския регион, заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в интервю за Ройтерс. Според министъра на икономиката и енергетиката Евросъюзът трябва да води преговори за закупуване на газ от Каспийския регион.
"Осигуряването на достатъчно доставки е голям проблем и той не може да бъде разрешен само с усилията на компаниите от консорциума в "Набуко", твърди в интерюто министърът. Той е убеден, че без политическа сделка случаят не може да бъде разрешен.
ЕС превърна газопровода за 7,9 млрд. евро в крайъгълен камък на политиката си, за да ограничи зависимостта си от руския газ, но това не е достатъчно и е необходимо силно политическо лобиране, сочи Петър Димитров.

Русия води политически преговори да изкупи наличния газ от Каспийския регион. Според мен ЕС също трябва да води такива политически преговори и да не свежда всичко само до принципна подкрепа на проекта "Набуко", коментира още Димитров.
Според проекта газопроводът трябва да транспортира годишно 30 млрд. куб. метра каспийски или близкоизточен газ от Турция до Австрия през България, Румъния и Унгария и да бъде пуснат през 2013 година, припомня агенцията. /БЛИЦ