Цените на петрола се понижават в четвъртък, след като се оказа, че запасите от суровината в САЩ нарастват въпреки усилията на ОПЕК да намали добива и да затегне пазара, съобщава Ройтерс. Фючърсите върху американския суров петрол спадат с 31 цента, или 0,60%, до 50,99 долара за барел, а върху петрола сорт Брент – с 35 цента, или 0,61%, до 56,59 долара за барел към 9:40 ч. българско време, пише Инвестор бг.

Тази година Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производители, включително Русия, се договориха да намалят добива си с 1,8 млн. барела на ден, за да подкрепят цените.

Сделката помогна на петрола да се вдигне от 30-40 долара за барел в края на 2016 и началото на 2017 г. Трейдърите обаче казват, че предлагането остава силно въпреки квотите, до голяма степен заради нарастващото производство в САЩ.

В резултат на това като цяло се очаква ОПЕК да удължи сделката след крайния ѝ срок в края на март 2018 г.

Увеличаващият се добив в САЩ обаче подкопава усилията на ОПЕК за затягане на пазара, а резервите на страната остават високи.

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 3,1 млн. барела до 468,5 млн. барела миналата седмица, съобщи индустриалната група American Petroleum Institute.

Официалните данни за резервите ще бъдат публикувани днес от Администрацията за енергийна информация.

Американската банка Goldman Sachs заяви, че поради текущите основи на предлагането и търсенето на петрол очаква Брентът да достигне средна цена от 58 долара за барел през 2018 г.