Според данните от търговията на 7 септември, стойността на ноемврийския договор за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures в Лондон се увеличи с 0,29 долара – до 54,49 долара за барел.

Октомврийският договор  за лекия петрол сорт WTI на борсата в Ню Йорк (NYMEX) загуби 0,07 долара от стойността си – до 49,09 долара за барел.

Тази сутрин петролът стартира с леко повишение, завършвайки седмицата при положителна тенденция.

Отслабването на курса на долара, възстановяването на работата на нефтопреработващите заводи в Тексас и надеждата за продължаване на споразумението с ОПЕК оказват положително влияние върху динамиката на петролния пазар.

Цената на ноемврийския фючърс за цената на петрола сорт Brent на лондонската борса  ICE Futures тази сутрин се увеличи с 0,24 долара – до 54,73 долара за барел.

Стойността на петрола сорт WTI с доставка през октомври в рамките на търговията на борсата в Ню Йорк (NYMEX) се повиши с 0,12 долара – до 49,21 долара за барел.

Инвеститорите в момента са обърнали погледа си към урагана Ирма, който се движи в посока към Флорида. В този щат няма нефтопреработващи предприятия, като в Тексас, но последствията от урагана може да се отразят на търсенето на петрол в посока понижение.

Към момента все още не работят около 12 процента от нефтопреработващите заводи в САЩ.

Управлението за информация към министерство на енергетиката на САЩ (EIA) съобщи за повишение на петролните запаси с 462.353 млн. барела.

От своя страна S&P Global Platts съобщи, че добива на петрол в страните членки на ОПЕК е намалял за пръв път от пет месеца – със 170 хил. барела в сравнение с юли – до 32,65 млн. барела на ден.