Близо 10 000 земеделци са се възползвали по празниците от извънредното работно време на службите
Две седмици преди изтичането на срока за подаване на документи за подпомагане на земеделските производители с преки плащания на площ, по-малко от половината стопани в България са подали документи, съобщава bTV. Въпреки че земеделските служби работят извънредно по празниците на 12-часов работен ден.

Заради струпването на много празнични дни и наближаването на срока за подаване на документите - 15 май, Министерството на земеделието реши областните и общинските земеделски служби да работят извънредно всеки ден от 8 до 20 ч. До момента заявления са подали около 34 хиляди от производителите, които са кандидатствали миналата година за подпомагане.

Близо 10 000 земеделски производители са се възползвали по празниците от извънредното работно време на областните и общинските служби. В София обаче интересът е изключително слаб. В офиса на общинската служба "Нови Искър" във Връбница са регистрирани 120 земеделци, 20 от които са подали документи.

Тази година земеделските стопани могат да кандидатстват по 8 схеми за подпомагане по общата политика на ЕС. Право да кандидатстват имат над 84 хиляди души у нас. Общо предвидените средства са близо 290 милиона евро, което е помощ в размер на 16 лева на декар. /БЛИЦ