Днешната инвестиция има голямо значение за българската енергетика, защото добавя допълнителни 156 мегавата нова енергийна производствена мощност от възобновяеми енергоизточници (ВЕИ). Това каза премиерът Сергей Станишев в приветствието си по време на церемонията в Гранитната зала на МС.
Тук бяха подписани финансовите споразумения с американската компания AES-Geo Energy за изграждане на най-големия вятърен парк у нас „Свети Никола”. Проектът е на стойност 270 млн. евро и се финансира от AES и консорциум с участието на Европейската банка за възстановяване и развитие, Международната финансова корпорация (IFC), UniCredit Bank и UniCredit Bulbank.
Проектът е един от най-значимите в сектора на възобновяемите енергийни източници в България и предвижда изграждане и експлоатация на 52 вятърни турбини с мощност 156 мегавата. Цялостната инвестиция възлиза на 270 млн. евро. По думите на премиера Сергей Станишев, това е особено съществено за българската икономика, когато в целия свят се развива финансова и икономическа криза.

AES е най-големият индустриален инвеститор у нас от 1989 г. насам, като инвестициите им достигат 1.2 млрд. евро в заместващата нова мощност в ТЕЦ „Марица-Изток 1”, посочи още министър-председателят. Той припомни, че страната ни е основен износител и гарантира потреблението на енергия в целия Балкански регион. България, както и другите страни от Европейския съюз, пое сериозен ангажимент за постигане на 16 на сто производство на ВЕИ към 2020 г. Това не е лесна, но е важна задача както за околната среда, така и за бъдещите поколения, подчерта министър-председателят. Тази инвестиция ще даде много съществен принос в тази посока, допълни той и отбеляза краткия път на реализация на проекта от лятото на 2007 г. досега. Амбицията на инвеститора е да завърши проекта към края на следващата или началото на 2010 г.
Тази инвестиция е особено важна поради момента, в който се прави и показва антикризисната воля на двете правителства – американското и българското, заяви от своя страна министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Близо 5 млрд. евро са преките чуждестранни инвестиции у нас към края на октомври, което е с 200 млн. евро повече в сравнение с тези от същия период на миналата година, подчерта той. Според министъра, налице са реални шансове инвестициите в страната ни за тази година да достигнат нивото на тези от предходната. Това е обща българо-американска усмивка срещу кризата и тя е много важно послание за всички инвеститори в България, каза Петър Димитров. България е добро и надеждно място за инвестиции, категоричен бе той в заключение.
Проектът ще допринесе за диверсификацията на енергийните ресурси и ще подпомогне утвърждаването на страната ни като енергиен център в региона, посочи в приветствието си и посланикът на САЩ у нас Нанси Макълдауни, а по думите на главния изпълнителен директор на корпорацията AES Пол Ханрахан, инвестициите на компанията у нас са признак за доверието към страната ни и към българските институции. /БЛИЦ