В разгара на кризата неочаквано се стигна до истински бум на жилищните заеми. Само за месец клиентите на банките са изтеглили нови 228 млн. лв. за покупка на имоти, сочи статистиката на Българската народна банка за март. За сравнение - през февруари ръстът бе само 7 млн. лв., пише в. "Сега".
През 2008 г. пикът на жилищното кредитиране беше през април-май и тогава заеми растяха с по 230-260 млн. лв. месечно. Първите сериозни симптоми на кризата започнаха да се усещат в късната есен и през януари 2009 г. вече имаше намаление на задлъжнялостта на домакинствата. След мартенския скок общо задлъжнялостта на домакинствата заради покупка на жилище е близо 8 млрд. лв.

"Това е първото по-значително раздвижване на ипотечните кредити от началото на кризата. Само преди 2 месеца ситуацията беше доста по-тежка - 20 пъти свиване на този тип заеми за година", съобщи Росен Плевнелиев, управител на немската компания "Линднер" в България. Той посочи, че през януари и февруари м. г. банките са отпуснали на фирми и домакинства ипотечни заеми за 355 млн. лв., а през първите 2 месеца на т. г. - едва 18 млн. лв.

"Наистина има раздвижване. По-платежоспособните клиенти явно смятат, че сега е моментът да се купи жилище, защото цените са по-ниски и не се знае още колко ще се задържат такива", коментира шефът на посредническата компания "КредитЦентър" Тихомир Тошев. Той очаква април и май също да се окажат по-динамични. "Главната причина за раздвижването на пазара е поевтиняването на имотите", смята и Мартин Гиков от УниКредит Булбанк. Той поясни, че до средата на март не е имало почти никакви сделки, но падащите цени са окуражили купувачите.

Според огласени онзи ден данни на НСИ само от Нова година до края на март цените на апартаментите са се сринали с 12%. Жестоката конкуренция принуждава продавачите да свалят цените, като отстъпките достигат 30-40%. /БЛИЦ