Търговците печелят най-много по празниците, защото купуват агнето от производител за 6 лева, а в магазина цената му е над 12 лв, пише "Стандарт".
Това коментира председателят на асоциация &quot;Добруджанско агне&quot; Милен Николов, който има и собствена овцеферма със 160 овце майки и още 100 за разплод.<br /> <br /> Той е категоричен, че липсата на държавна политика и минимална защитна изкупна цена са сред причините за хаоса на пазара. Той ще продава живото тегло по 6 лв., въпреки че според него реалната цена е 8, за да се покрият разходите. &quot;Скочиха фуражите и вече се предлагат за 40 стотинки за кг без ДДС. През април още ще се покачат, защото стопаните, които досега не са продали, са плащали на складове за съхранение&quot;, обясни Николов.<br /> <br /> Основна причина за поскъпването но веригата до краен потребител са енергоизточниците, които непрекъснато растат нагоре, смята Орлин Панев, земеделски производител от Добричко. &quot;Ние, земеделците, влагаме приблизително 8 л гориво за производството на 1 т пшеница, отделно са торовете, които също се влияят от цените на петрола и се покачват&quot;, казва Панев. Той смята обаче, че новата реколта едва ли би се търгувала на по-високи цени.<br /> <br />