След санкциите от Европа се очаква Русия да намали добива на газ и петрол, което ще вдигне цената им, смята д-р Щерьо Ножаров, икономически съветник към Българска стопанска камара.

"Бюджетът ни е конструиран за много по-ниски цени на горивата. А цените им няма да паднат от сегашните си нива дълго време, до края на годината това не се очаква", посочи той в телевизионно интервю.

От четвъртък, когато Русия влезе с оръжие в Украйна, цените на горивата пълзят плавно нагоре. На 24 февруари средната цена на А95 у нас е била 2.55 лева за литър, сега е 2,64 лева, .дизелът от 2.62 лева стана 2.69 лева, а газта от 1.40 вече е 1.44, сочат данни на сайта fuelo.net. При това говорим за усреднени цени за цялата страна. Има места, където горивата дръпнаха с повече от 10-15 ст. за литър.

Всичко това може да доведе до още по-висока инфлация у нас. 

В същото време от Украйна призовават за пълно ембарго върху търговията с кървав руски петрол и газ.

"Първите решения в тази посока вече са взети от Канада и тази вълна ще нараства в бъдеще", заяви 
министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба. Той каза още, че в резултат на санкциите руската рубла е "паднала от стабилната си стойност".

Също така ръководителят на външното министерство каза, че с всеки обстрел на украински градове и села Русия се изолира все повече и повече от света.