Потребителите недоволни от бирата в България, смятат, че е с по-ниско качество
Тази сутрин по бТВ беше направен явен и груб опит за ПР на бирената индустрия. Изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова и експертът по технология на бирата проф. Йовчо Кабзев в хор се опитаха да ни убедят, че бирата в България е с най-високо качество и се прави единствено от напълно естествени суровини, като малц, хмел, дрожди и вода.
Бяха направени сравнения с най-високите световни стандарти за производство на бира като тези в Германия. Въпреки разливането и дегустирането на бира в тв ефир, гостите така и не успяха да обяснят ясно каква е причината за добавянето на евтини заместители, като царевичен грис и нишесте при приготвянето на пивото.
Каква обаче е истината за провеждането на телевизионно предаване? Нашумелият напоследък двоен стандарт при храните и организираните акции от страна на Агенцията по храните, свързани с опасението, че големи световни производители предлагат продукти с различно качество на пазарите в Западна и Източна Европа.
Въпреки че бирата не е храна, проверките за предлагане на продукти с по-ниско качество у нас, могат да бъдат разширени и в посока други продукти, като бира например. Именно притеснението, че това може да се случи, е причината за провеждането на ПР акцията, която трябваше да ни убеди в почтеността на международните бирени компании, работещи в България.