Получиха се резултатите от пробите, изпратени за ДНК-анализ за наличие на конско месо във възбранените продукти (лазаня „Болонезе“ с телешко месо), които установиха инспектори от Агенцията по контрол на храните.
И двете проби са положителни за наличие на конско месо, съответно 80% конско месо и 50% конско месо. Анализът е направен в лаборатория в Германия (Институт за качество на храните &ndash; Берлин, Германия). <br /> <br /> Предприети са действия за унищожаване на всичките 86 килограма лазаня &bdquo;Болонезе&ldquo; в екарисаж. Днес Българска агенция по безопасност на храните изпраща нови пет проби от други продукти за ДНК- анализ в европейски лаборатории.<br /> <br /> През изминалите 10 дни бяха взети 30 проби по официален контрол и изпратени в националния референтен център по безопасност на храните на БАБХ за извършване на бързи &bdquo;скрийнингови&ldquo; тестове за наличие на конско месо в 30 продукта от български производители, всички проби са отрицателни.<br /> <br /> В съответствие с решение на европейската комисия през месец март ще бъдат изпратени 100 проби, за да бъде направен ДНК анализ за наличие на конско месо. БАБХ продължава да следи развитието по случая и да извършва проверки по него, съобщиха от агенцията. /БЛИЦ<br /> <br />