Наблюдава се леко повишаване на цените на агнетата преди наближаващия Великден. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, информират БГНЕС. По думите му, тези дни той ще поиска среща с турското държавно предприятие по този въпрос.

„Турция се интересува от малко по-тежки животни – между 35 кг и 50 кг, така че можем да оферираме и ние, въпреки че те си имат достатъчен брой животни и в момента нямат нужда“, поясни Порожанов.

Ресорният министър каза още, че ще бъде създадено  съвместно предприятие между МЗХГ и Компанията за инвестиции в земеделието и животновъдството (SALIC) на Кралство Саудитска Арабия. Акционерите са с участие 50 на 50. Предприятието ще разработи бизнес план и ще трябва да стане логистична точка, в която родните производители и частния саудитски бизнес да водят преговори за бъдещи инвестиции.
„В момента имаме искане за 10 000 живи животни, така че ние работим по този въпрос. Искаме да уточним точно какви породи искат и дали те могат да бъдат малко по-различни. Със Саудитска Арабия говорихме и за изграждането на фуражен завод, който свихме до завод за фибри – това е добавка към хранителния компонент на животните. От там проявяват интерес към 1 млн. тона люцерна, което означава, че ние трябва да имаме люцерна от 1,5 млн. дка и за 1 млн. живи агнета, защото техният пазар годишно е между 6 и 8 млн. годишно, но ние нямаме този капацитет“, коментира Порожанов.

Порожанов допълни, че в момента се прави преброяване на дивите прасета във Варненска област, заради нови случаи на Африканска чума и откритото преди две седмици диво прасе, което е умряло от тази болест.