Ръководството на КНСБ е силно обезпокоено от шоковото повишаване на цената на природния газ, в резултат на което ще бъде повишена двуцифрено цената на парното отопление. Това ще доведе до покачване на цените и на редица други стоки и услуги, компенсаторни механизми за което не са обсъждани, прогнозират от синдиката.
Повишението на цената на природния газ ще доведе до 2-3% скок на инфлацията, прогнозират от КНСБ.
Синдикатът не приема както предложеното 36,51% увеличение от страна на Булгаргаз, така и предложените 28,83% от ДКЕВР. Позицията бе представена в Обществения консултативен съвет на ДКEВР. Синдикатът  настоява проблема с повишаването на цената на природния газ да бъде разгледан в Националния съвет за тристранно сътрудничество, преди вземането на окончателно решение от ДКЕВР. 

Ще  последват фалити и финансови затруднения на фирми, което ще доведе до съкращения на работни места и замразяване на доходите на работещите във фирмите – потребители на природен газ от браншовете металургия, циментово производство, стъкло производство, торови заводи и други, прогнозират още от КНСБ. /БЛИЦ