Парното в София вече е близо три пъти по-скъпо от отоплението на климатик. Това сочи анализ на Агенцията за устойчиво енергийно развитие за цената на отоплението от 12 вида източници при цени на горивата към 1 октомври, направен за „Телеграф“.
 
Причината централното парно да губи точки срещу основния си конкурент – инверторния климатик, е огромния брой потребители с махнати радиатори и поредния скок на цената от днес.
 
Сред алтернативите на парното по-скъпо е вече само отоплението с газьол и с духалки и конвектори, консумиращи ток по дневната тарифа. По-скъпо е и на котелно гориво и пропан-бутан, но тези начини за отопление рядко се използват.
 
Дори акумулаторните печки и електрическите радиатори по нощната тарифа са вече по-изгодни от парното.
 
Цената на 1 киловатчас топлинна енергия, излъчен от парното в сгради с централно топлоснабдяване в София, е 15,6 стотинки. А с включена инвестиция за нови отоплителни тела и уреди за дялово разпределение тази стойност стига до 17,6 стотинки за киловатчас, показват сметките, в които е включена и такса „сградна инсталация“.
 
Алтернативата на парното – инверторният климатик, е почти три пъти по-евтин. 1 киловатчас струва 5,8 стотинки, ако уредът е вече изплатен и 8,6 стотинки, ако тепърва ще се инвестира в закупуването му. Това означава, че ако ползваме по 1 мегаватчас на месец за отопление на гарсониера средната сметка ще бъде по 60-80 лева. Климатикът е втори по икономичност след термопомпата вода-вода, която все още е малко използвана в България.
 
Най-масовият източник за отопление в страната, който се ползва от 60-70% от българите, са дървата и въглищата. Според анализа на АУЕР, топленето с черни въглища или дърва ще струва на домакинството по 7,1 стотинка за киловатчас, заедно с транспортните разходи. 8,4 стотинки пък е цената, ако сега си купим печката, камината или котлето, които тепърва ще изплащаме. Отоплението с екопелети, с които домакинствата все повече заменят дървата и въглищата, ще ни струва 9,6 стотинки, а с инвестиция в инсталация – 11,2 стотинки.
 
Природният газ се нарежда след твърдото гориво по цена и ефективност с 8,7 стотинки на киловатчас. Ако имаме акумулираща печка или се топлим само с нощен ток, 1 киловатчас струва 12,3 стотинки.
 
При отопление с първенеца по ефективност и икономия на средствата – термопомпата вода-вода, 1 киловатчас топлина ще ни излезе само 4,4 стотинки. С инвестицията в инсталацията, която е значителна цената на 1 киловатчас ще бъде 9,9 стотинки.
 
Топлото от термопомпа може да падне дори докъм 50 лева на месец. Неудобството е, че ползването на термопомпи в България е рядко и засега е подходящо предимно за къщи или малки сгради.