Правителството предлага гарантираните депозити да се вдигнат от 20 000 на 50 000 евро. Това заяви премиерът Сергей Станишев на специална пресконференция заради световната икономическа криза. Той призова гражданите да бъдат спокойни за спестяванията си и повтори, че банковата система у нас е стабилна, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Предложението за увеличение на гарантираните депозити на 50 000 евро се прави не от необходимост, а в знак на солидарност към решението на финансовите министри на страните членки на ЕС, посочи премиерът. Той беше категоричен, че системни рискове или затруднения за българските банки в момента няма. Решението за покачване на гарантираните депозити няма да изисква покачване на вноските на трезорите в гаранционния фонд, за да не се оскъпява допълнително кредитния ресурс, обясни Сергей Станишев.
Макроикономическата стабилност е един от факторите, за да не се отразява световната икономическа криза у нас, посочи премиерът. Той изтъкна, че България има рекорден икономически ръст - над 7% от БВП за първите шест месеца на годината, който обаче може да намалее заради кризата в САЩ и в старите страни-членки на ЕС.  За следващата година е заложен икономически ръст 5%. Чуждестранните инвестиции са 2,8 млрд. евро. Общият резерв е 29 млрд. лева, такъв резерв България не е имала от години, отбеляза премиерът.  Ще продължи и политиката на бюджетни излишъци, защото това  според Станишев се оказва правилно. Разходите ще се поддържат в размер 40 % от БВП. Стремежът ще бъде спестеният излишък да бъде над 3 %, посочи той.
Всички банки с европейско управление внимателно се наблюдават от европейските правителства и Европейската централна банка. Няма опасност кризата да навлезе в страната  от там, тъй като българските банки не извършват дейност извън страната. Основният им бизнес е кредитиране на населението и на фирмите, обясни финансовият министър Пламен Орешарски. 
Няма нужда от непосредствени мерки от страна на правителството или БНБ, но имаме готовност да застанем зад всяка финансова институция при такава необходимост. Важно е цялостното функциониране на системата, а не съдбата на една или друга банка, категоричен бе Сергей Станишев. /БЛИЦ