Сделката за продажбата на най-големия телевизионен канал bTV влезе във финалната права, съобщава в новия си брой икономическият седмичник "Капитал".
Още преди месец News Corp. нае инвестиционната банка Lehman Brothers да оцени активите на тв каналите й в България, Сърбия и Латвия, както и да бъде посредник при сключването на сделката с бъдещия купувач на бизнеса им в тези региони. Източници от медийните среди коментираха пред "Капитал", че сделката за bTV е в предпоследната си фаза и до дни ще бъде финализирана.
Запознати със сделката, цитирани от "Дау Джоунс", смятат, че интерес към продажбата на телевизия ще има както от страна на медийни компании, така и от инвестиционни фондове и компании за дялов капитал заради потенциала на българския медиен пазар. Според информация, потвърдена от два независими източника, сред кандидатите за придобиването на телевизионния канал са големият инвестиционен фонд Warburg Pincus, Advent International, лондонският фонд за дялови инвестиции GMT Communications Partners, Central European Media Enterprises (СМЕ) и RTL."За съжаление аз не мога да ви дам много информация като публична компания, листната на Nasdaq, и трябва стриктно да се подчинявам на правилата относно комуникацията на СМЕ. Във всички наши пазари ние се вглеждаме и анализираме всички възможности за придобиване, но това не означава, че ние непременно ще направим сделка. Ние сме във възторг от България и нашето ново придобиване на ТВ2 и "Ринг". Нашата стратегия е фокусирана върху развиването на местното съдържание, включително и новини, общество, сериали и развлекателни предавания, както и на останалите пазари и последователно да достигнем лидерство. Това, разбира се, ще изисква инвестиции в студио, технология и хора", коментира пред "Капитал" директорът корпоративни комуникации и член на изпълнителния комитет на СМЕ Романа Томазова. Въпреки това източници от пазара потвърдиха участието на СМЕ в преговорите за bTV. Участието на точно тази компания буди най-много въпросителни. Първо заради голямата сума, която вече дадоха за нов канал като ТВ2 - 172 млн. долара, и второ, защото комбинацията от ТВ2 и bTV би създала монопол на тв пазара.

Инвестиционния фонд "Адвент" също не потвърди, но и не отрече, че участва в конкурса. "Ние никога не коментираме публично интересите си или липсата на интерес по сделки на пазар, освен ако или докато не приключи съответната сделка. Достатъчно е да кажа, че понякога ние сме споменати просто защото сме международно частно дружество, основано преди най-много време в региона (и разбира се, ние вече направихме две инвестиции в България). България е важен пазар за нас", каза PR мениджърът на "Адвент" за Централна и Източна Европа Шантал Лайджърууд. В България "Адвент" беше собственик на БТК чрез подфонда си "Вива венчърс".Отговорът на RTL пред "Дау Джоунс" бе също противоречив: "Като европейски пазарен лидер ние винаги оглеждаме всички видове възможности по много пазари." От Warburg Pincus не пожелаха да коментират.
Според източници на "Дау Джоунс" в Lehman Brothers bTV се оценява между 600 и 700 млн. евро. В момента цената й обаче е вдигната от News Corp. на 1 млрд. евро заради продажбата на втория по големина канал "Нова тв" за 620 млн. евро на скандинавската MTG.Първите оферти за придобиването на bTV бяха подадени в средата на август. До средата на септември вероятно ще бъде продадена. В интервю пред "Капитал" консултантът на News Corp. за региона Красимир Гергов предрече, че най-добрият инвеститор за bTV ще е инвестиционен фонд. Източници, близки до водените преговори по сделката, твърдят, че най-големи шансове има СМЕ. Кой е прав ще разберем съвсем скоро...  /БЛИЦ