Няма по-евтин и по чист проект от проекта АЕЦ "Белене". Това заяви Таско Ерменков, изпълнителен директор на Агенция по енергийна ефективност, на дебат между бизнеса и политическите сили за енергетиката.
Той заяви, че всички други проекти са по-скъпи и по-мръсни в отговор на това защо е избран АЕЦ "Белене", а не се влагат пари за изграждането на 6 и 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". По думите на представителя на СДС Владимир Кисьов изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ “Козлодуй” щеше да излезе по-евтино и проектът щеше да е по-ефикасен.
По отношение на това защо съществува привилегировано отношение спрямо НЕК БСП категорично застана против идеята за изцяло свободен пазар на електрическа енергия. Сините негодуваха, че 90% от износа на електрическа енергия се пада на НЕК и посочиха, че при енергиен срив, какъвто беше газовата криза, се увеличи потреблението на електрическа енергия. А ако имахме свободен пазар на ел. енергия компаниите щяха да предпочитат да купуват ток вътре в страната, а не да го внасят от вън и така да се оскъпява допълнително, казаха от СДС и ДСБ. По думите на Милен Велчев от НДСВ ЕРП-та, Булгаргаз, всички електрогенериращи мощности без атомните електроцентрали, трябва да бъдат приватизирани.
Всички представители застанах зад идеята, че токът трябва да поскъпне. По думите на Ерменков цените на ел. енергията трябва да отразят реалните разходи по производството и превоза. Сега цените не могат да покрият разходите на дружествата, каза той.
От ДСБ Иван Иванов контрира веднага БСП като каза, че дружествата имат прекалено много резерви , чрез които могат да намалят разходите за битовото потребление. Резервите на дружествата са поне 50%.
Всички представители, освен БСП, застанаха зад идеята, че в следващото управление не трябва да има общо министерството на икономиката и енергетиката, а функциите му да бъдат разделени.
От движение "Напред" заявиха, че ако спечелят изборите, ще го закрият въобще. Всички се обединиха около идеята , че държавата не трябва да има участие в енергетиката. Десислава Вангелова, БЛИЦ