Проектът за снабдяване на Пловдив и региона с вода от каскада „Въча“ се намира на точката на замръзване, алармира областният управител на Пловдив Тодор Петков. По негова инициатива се проведе работна среща с фирмата-проектант „Фейбъл монсел” ООД, клон България, с представители на ВиК-Пловдив и на шест общини. Срещата трябваше да изясни как върви работата по проектирането на мега съоръжението, с помощта на което Пловдив и още шест общини от региона ще ползват за пиене чиста планинска вода, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
„Фирма „Фейбър Монсел”, която спечели обществената поръчка за изготвяне на идеен и технически проект за обекта „Водоснабдяване от Въча”, е проспала 45 дни и на практика тепърва ще започва работа“, каза областният управител и посочи, че е изключително притеснен от двумесечното забавяне. Петков обясни, че едва днес от фирмата са поставили въпроса за предпроектните проучвания, които се съхраняват в община Пловдив и е необходимо просто да бъдат поискани. Освен това имало неяснота и по въпроса кой изготвя подробните устройствени планове на бъдещите водни трасета. Областният управител съобщи, че ще настоява министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов да създаде работна група, която да координира и да следи пряко за изпълнението на проекта „Въча”.
През 2015-та година Пловдив ще остане без вода, ако не се коригират предпроектните проучвания за водоснабдяване на града от язовир „Въча”, заяви главният инженер на община Пловдив Пейчо Михов. Той обясни, че в тези проучвания е посочено, че през 2050 г. населението в Пловдив ще е 400 000, а това ще доведе до груби грешки при разработване на идейния проект за водоснабдяване от „Въча”. „Пловдив със сигурност ще има 400 000 жители още през 2015 г., а през 2060 г. населението вече ще е 760 000 души“, прогнозира Михов. Той смята, че предвидената 3-кубикова пречиствателна станция е абсолютно недостатъчна за водоснабдяването на Пловдив, тъй като от броя население зависи водното количество, което ще бъде изчислено в идейния проект. Нормата от 250 литра вода на жител на денонощие е правилно взета, но е намален броят на населението на Пловдив.
Управителят на българския клон на фирма „Фейбъл Монсел” Петър Клисаров отказа коментар на думите на областния управител. Клисаров си позволи да обвини журналистите, че търсят сензация, а такава, според него няма. Димана Тодорова, БЛИЦ