Не е толкова необходима коренна промяна във фискалната и в частност в данъчната политика. Това заяви за Агенция БЛИЦ проф. Владимир Царевски от Икономическия институт към БАН в отговор на това дали на страната ни е нужна пълна смяна на фискалната политика, за каквато лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че трябва да се направи. Костов се обяви за драстично намаляване на данъците и разходите на държавата.

Според Царевски в условия на криза е необходимо създаването на стимули за бизнеса като това да има данъчни облекчения за фирмите. Не е нужно изцяло да бъдат намалявани данъчните ставки на всички. Някои промени по отношение на данъци и осигуровки вече са подети, но дали тези мерки, които е предприело сегашното управление са достатъчни, е друг въпрос, каза още Царевски.

Трябва да бъде стимулиран износа, както и притока на пари от чужбина – било под формата на инвестиции, било под формата на кредити, смята Царевски.

По думите му финансовата криза няма как да ни отмине и не би трябвало да сме нито песимисти, нито оптимисти по отношение на нея. Мерки трябва да се взимат своевременно. Една от тях е да се направи така, че у нас да влязат нови преки чуждестранни инвестиции, които по време на кризата бележат спад. Очаква се инвестициите у нас да продължат да намаляват. За миналата година сме изгубили и то за няколко месеца няколко стотин милиона евро. Проблеми се очакват и в българския износ, не толкова при вноса. Очертава се и неблагоприятна перспектива за търговския баланс и се запазва огромния дефицит по текущата сметка. Безработицата у нас също расте. Забелязва се вече и връщане на част от българите работещи в чужбина у нас. Преводите, които досега те правеха към роднини тук, намаляха значително. Това оказва неблагоприятно въздействие върху платежния баланс. Ако се върнат още хора, то ще възникнат и социални проблеми и оттам тежести върху държавния бюджет.
Според Царевски единственото, което може да се извлече от финансовата ситуация в момента и което може да бъде положително, е това, че заради кризата се е намалил темпа на инфлацията в България.
Десислава Вангелова, БЛИЦ