Именити български професори разсъждаваха по газовата криза, която засегна страната ни. Според тях Русия е загубила авторитета си и се очаква Европа да изгради нова енергийна политика.
Конфликтът бил провокиран целенасочено от Русия, за да може тя да потвърди, че е нова световна сила. Тя искала да забрави периода Елцин, като се покаже най-вече на съседните на Русия страни, че не могат да си позволят да водят различни присъединителни политики, смята проф. Георги Карасимеонов, от Института за политически и правни изследвания. Според него втората цел била да се види как ще реагира Европа и да се разедини континента. Последното желание на руснаците било да се натисне Европа, за да участва в други газови проекти, които се подготвят от Русия - Южен поток и Северен поток.
Русия е показала коравосърдечие към България, като е заявила, че други са виновни за газовата криза, смята професор Карасимеонов. Страната се приемала като свръх световна сила по отношение на енергетиката, е демонстрирало поведението на огромната държава. Въпреки това, Русия е изгубила авторитет и сега се очаква Европа да изгради нова енергийна политика. Според проф. Карасимеонов всички илюзии, които имали някои русофили, са рухнали. Той смята, че Европа трябва да използва, че в момента Русия е в сериозна икономическа криза, като дори имала проблеми с добива на газ и се нуждаела от инвестиции. Трябва да й се дават пари срещу участие в проектите, като така ще може да се оказва контрол.
Успокоителният тон от управляващите ни в началото на кризата е бил наложителен, за да се избегне изтеглянето на парите от банките, смята проф. Петър Митов, от Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски". Той бе категоричен, че е илюзия да се смята, че Русия може да бъде изолирана при взимането на решения по газовите проблеми. Проф. Митов даде пример как партия, която е била на власт, а впоследствие е преминала в опозиция, е започнала да изповядва антируска политика, за да трупа дивиденти. Той определи като неправилно подобно поведение.
В една криза никога няма само една виновна страна, смята доц. Огнян Минчев от Института за международни и регионални изследвания. Според него целия конфликт се е развил, защото през Украйна е много по-евтино за Русия да пренася газ, защото разстоянието е по-малко, отколкото ако се използва Турция или други страни.
Милан Николов, БЛИЦ