Производител обясни разликата между по-бледото и по-червеното месо в магазина

По думите му логистиката не позволява в България да бъде вкарано прясно вносно месо

Българското свиневъдство отчете добра 2023 година. Това донякъде успя да компенсира трагичните резултати през 2022 година. Това каза пред БНТ Вихрен Димитров, изпълнителен директор на свинекомплекса в Голямо Враново.

В момента сме стигнали предишните си капацитети, добави той.

По думите му логистиката не позволява в България да бъде вкарано прясно вносно месо.

"Основна част от месото влиза от Европейския съюз. Камионите пътуват около 3-4 дни например от Испания. Това, което виждате на витрините, разфасовките се добиват от трупно месо, за да е прясно. Ако са разфасовки, вече е ясно, че са в третирана среда, вакуумирана, което променя вкусовите качества", допълни Вихрен Димитров.

Той поясни, че прясното месо е по-бледо, като ако е много червено означава, че е третирано по някакъв начин.

"Истината е, че почти няма как да е произведено от български производител, добито в България, и да не е вкусно и прясно", посочи той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук