Намаляването на ДДС върху храните ще извади на светло производството, смята председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.

Между 45-50 процента от хранителната промишленост е в сивия сектор в момента, а ако ДДС намалее от 20 на 10 процента, производителите ще декларират всичко, обясни Зоров. Освен това потребителите ще усетят данъчната промяна по поевтиняването на храните, за които в момента отделят по 36-40 на сто от доходите си. За сравнение в останалите страни от Европейския съюз хората харчат едва по 13 -14 процента за храна.
В Литва ДДС от 18 на сто падна на 5 процента, в Холандия от 19 на 6 на сто, в Полша от 22 на 7 на сто, а Румъния е обещала от 1 януари 2009 г. да направи ставката 5 процента, аргументира се Зоров. Според него ако държавата не вземе мерки, много български производители ще изнесат производството си в северната ни съседка.


Асоциациите на производителите от хранителната промишленост са доста обезпокоени от зачестилите проверки на Комисията за защита на конкуренцията. Те се държат с нас като с мафиоти и нахлуват за проверки като терористична организация, възмути се Зоров. Съюзът на птицевъдите обжалва наложената санкция от КЗК, млекопреработвателите също ще заведат дело, а производителите на олио вече са на втора инстанция в съда, уточни той. Според браншовите организации наложените глоби са немотивирани. Не ни притеснява глобата, която е 300 000 лв., а отношението на държавата в лицето на КЗК, коментира Зоров и добави, че 25 процента от санкцията отива за допълнително възнаграждение на служителите на комисията. Държавата трябва да направи една програма за развитие на животновъдството до 2013 г., която да определи приоритетите поетапно и според европейската практика, смятат фермерите и производителите. В момента всички работим на загуба и няма как да издържим, заяви проф. Борис Стоименов, председател на Съюза на птицевъдите. Той добави, че яйцата се продават на загуба, защото фуражът поскъпна и вече 70 на сто от себестойността на продукта отива за храна на птиците. Останалите 30 процента покриват други разходи и на производителя не остава нищо, обясни Милчо Христов, собственик на птицеферма.
Поради ниската цена, тази година ще има намаление на производството на птиче месо и на яйца, прогнозира проф. Стоименов. /БЛИЦ