Производителка на чери домати от Пловдивско каза защо трябва да заложим на родния продукт
Цените са относителни, но се движат в рамките на 2,50-3 лв. за кг., обясни Мария Николова
Производителка на чери домати у нас призова да не се внасят чужди, докато нашата продукция не се продаде. Това понижава цената, а качеството, според нея на българския чери домат е доста по-добро.
"Над 15 сорта отглеждаме в нашите оранжерии. Те са много вкусни и не пътуват до щанда в магазина. Турски, гръцки, македонски и албански домати подбиват цените на нашите. Те зреят в камионите, което се отразява на вкуса им“, заяви пред bTV Мария Николова, която е управител на експериментална оранжерия в Цалапица.
Тя обясни, че цените са относителни, но се движат в рамките на 2,50-3 лв. за кг.
Чери доматът е вид малък кръгъл домат, за който се смята, че е междинна генетична смес между диви домати от типа касис и опитомени градински домати.
Чери доматите варират по размер от върха на палеца до размера на топка за голф и могат да варират от сферична до леко продълговата форма.