Как културните институции да бъдат по-достъпни за посетителите и могат ли те да се забавляват докато се образоват? Възможно ли е вместо скучни постоянни експозиции посещението в музей или на археологически обект да предлага виртуални разходки, възстановки на места и събития? Как точно може да стане това ще видят на практика представители на близо 100 музея и културни институции от цялата страна, на общините от Югоизточна България, туроператори и водещи компании в България на специален форум в Бургас, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
Участниците във форума ще имат възможността да се запознаят с опита на испанския холдинг VILAU, специализиращ в създаването на иновативни образователни и атрактивни мултимедийни приложения, чиято цел е да направят културните институции по-достъпно място за хората. Той работи главно в две направления. Първото е насочено към културните институции - музеи и центрове, работещи в областта на културния туризъм и наследство. Второто направление, в което холдингът специализира, е разработване и прилагане на медийни комуникационни канали за общини и държавни структури, като канали на асоциации на общините; корпоративна телевизия на изложбени центрове; новинарски портали; портали на радия и др.
Във форума ще вземат участие и представители на германската фирма “Капком”, която също специализира в сферата на високите технологии и проявява интерес към българския пазар. Българските партньори на VILAU са „ ИниНовейшън”- България и „Високотехнологичен бизнес инкубатор – Бургас”.
Форумът ще се проведе в две части: на 6 октомври от 14:30 часа и на 7 октомври от 10 часа в хотел "Аква" в гр. Бургас. /БЛИЦ