Работниците от “Кремиковци” няма да блокират в понеделник изхода на София, както се заканиха синдикатите вчера. Това съобщи за Агенция БЛИЦ Людмил Павлов, председател на федерация „Металурзи” към КТ „Подкрепа”. Засега стачната готовност обаче се запазва.
Причината да се отменят планираните протести през следващата седмица е подписаният късно снощи договор за ишлеме между „Кремиковци” с украинската компания „Ворскла Стийл”, собственост на украинския милиардер Константин Жеваго. Другото споразумение с „Арселор Митал”, компания, собственост на Лакшми Митал, беше прекратено. Новото споразумение спасява “Кремиковци” от спиране на работа в понеделник, обясни Павлов.
Сутринта в 8.00 ч. от „Ворскла Стийл” са изпратили факс до ръководството на комбината, в което се казва , че компанията има средствата да изплати заплатите на работниците и настоява да получи банкови сметки, по които да изпрати парите. Досега обаче ръководството на “Кремиковци” не е предоставило исканата информация и това е явен саботаж от страна на управляващите към служителите на “Кремиковци”, коментира Павлов. Той съобщи още, че очаква в понеделник синдикатите да имат среща с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров. На нея ще поканим и представители на “Ворскла Стийл”, за да изясним съдбата на “Кремиковци”, каза Павлов. Той добави, че обстоятелството, че облигационерите на "Кремиковци" заявиха, че оттеглят подкрепата си за "Арселор Митал" като най-предпочитан кандидат купувач на комбината, е поредното доказателство, че компанията на Митал е искала да ликвидира комбината.

БЛИЦ припомня, че работниците от „Кремиковци” блокираха в 17 часа вчера входовете на административната сграда на комбината и не пускаха изпълнителния директор Гунтопали Джаганадам да напусне предприятието, докато не прекрати договора с „Арселор Митал” и не подпише договор за ишлеме с украинската компания „Ворскла Стийл”. На протеста се събраха около 2000 работници на „Кремиковци”. /БЛИЦ