Oбща работна група между Министерството на туризма и Министерството на труда и социалната политика ще обсъжда и решава въпросите с кадрите в туристическия бизнес. Това стана ясно на среща между министрите Стела Балтова и Гълъб Донев. Работната група ще разглежда казусите, които постъпват от бизнеса, пише Трафик нюз бг.
Двамата обсъдиха искането на работодателите в сектора да наема чужденци, предимно от Украйна и Молдова, за предстоящия летен сезон по Българското Черноморие. Бизнесът настоява да бъде удължен срокът на работните визи от 90 на 120 дни, за да покрие целия сезон още от 1 май, съобщиха от МТ. 
 

Министър Донев обясни, че се работи по подписването на съвместна спогодба с Украйна за трудовата заетост. Той подчерта пред министър Балтова, че работните визи за чужденци не могат да бъдат групови, защото се издават персонално. В момента чуждите студенти не могат да имат платени стажове и производствени практики в България.
 
За целта работодателите трябва да сключват трудови договори с тях. Бизнесът трябва да има предвид, че при издадена туристическа виза за посещение в България чужденците нямат право да работят.
 
Двамата министри ще настояват пред бизнеса да обърне внимание на безработните българи, особено с висше и средно образование, които могат да бъдат наети в сектора.