Изпълнителният директор на Асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов заяви, че назряват нови протести в аграрния сектор. Причината по думите му е, че настоящият министър на земеделието не изпълнява ангажименти, поети от предишния Нихат Кабил.
"За догодина имаме споразумение с Кабил, в което се иска 12 лева допълнителна държавна помощ към директните плащания на декар. Сумата трябваше да бъде заложена в бюджетната рамка за 2009 г. Тези пари не са заложени от министър Валери Цветанов. И отново когато излезем на протести ние октомври месец, те ще кажат ”Тя вече бюджетната рамка е готова, ние не можем да бараме разходите”, бяха думите на Радослав Христов. Той се закани, че земеделците ще търсят отговорност от правителството, ако не получат доплащания за тази година. "Това, за което протестирахме ние миналата година, за националните заплащания от 5 лева, които искахме, те ги заложиха в бюджета за 2008 г., в споразумението също е записано „до края на месец декември”. Ако тези точки, на които ние много държим, не бъдат спазени, ние искаме оставка на правителството", съобщи Христов.

С 37 млн. лева се увеличава ресурсът за подпомагане на земеделците, реши на последно то си заседание Управителният съвет на Фонд „Земеделие”. От тях 24 млн. лева ще бъдат предоставени за компенсиране на загубите от пропаднали площи с царевица и слънчоглед реколта 2007-ма. Сумата от 10 лева на декар е крайно недостатъчна, коментират пострадалите земеделци, тъй като разходите за декар царевица са около 120 лева. За Никола Янков, зърнопроизводител от село Леново, Пловдивско, помощта е освен недостатъчна и закъсняла.
"Това е много късно и затуй нямаме средства да направим качествена обработка и качествена сеитба, след като нямаме доходи. Разходи имаме, а нямаме доходи", бяха неговите думи. /БНР