До края на юни правителството трябва да приеме изменение на наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, с която търговските вериги ще бъдат задължени да разположат на отделни щандове имитиращите млечни продукти. Това става ясно от доклад на земеделския министър Десислава Танева, предаде БГНЕС. 
Промяната е във връзка с Регламент на Европейския съюз, чийто основен принцип е прекратяване практиката имитиращи продукти да бъдат обозначавани като млечни продукти. 

“С промяната на наредбата изрично ще се забрани употребата на думата "млечен" или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти”, посочва Десислава Танева. 

Регламентът изисква и промяна на етикетите на имитиращите продукти, на които изрично трябва да се посочва количеството и вида на използваните заместители. Наред с това правителството ще въведе и изискване за предлагане на имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко, в търговската мрежа на отделни щандове, ясно обозначени с надписа "Имитиращи продукти", става ясно от проекта за изменение на наредбата. 

Магазините ще трябва да отделят имитиращите продукти в отделни щандове с публикуването на промените в Държавен вестник, което би трябвало да се случи още в началото на юли месец.