Ресторантьори: Ако плащаме заплати по банков път, това ще ни натовари
Синдикатите също виждат рискове - например не навсякъде има банкомати и устройства за плащане с карта
С проекта на бюджет се предлагат и промени, които ще засегнат плащането на заплатите. Фирмите с над 50 души персонал ще плащат заплатите само по банков път.
За ресторантите обаче правилото ще важи за всички, без значение колко работници имат.
Дивидентите също се предлага да се изплащат само по банка. Ако в ресторанта не ви дадат касова бележка, ще може да си тръгнете без да платите сметката.
Николай Тонев работи като главен готвач и иска да продължи да получава заплатата си на ръка.
"Вижте, ние готвачите сме малко друг сорт хора, друго тесто – ние предпочитаме всичко да видим, да пипнем", казва той пред bTV.
Управителят на ресторанта казва, че ако плаща заплатите през банката, това ще го натовари с такси. Работниците също, когато теглят от банкомат.
"В момента изпитваме недостиг на персонал и това е наистина притеснително от гледна точка на това, че повечето млади хора не желаят този начин на заплащане", смята помощник-управителят на ресторант на Южното Черноморие Росица Долапчиева.
„Плащаме на служителите си в брой два пъти в месеца, някой път част от персонала иска по-рано да им се даде аванс. Смятам, че по този начин можем да сме по-гъвкави. Не може да се постигне осветляване на доходите“, обясни управителят на ресторант Бойка Шутова.
Синдикатите също виждат рискове - например не навсякъде има банкомати и устройства за плащане с карта.
"Каквото и да говорим, пак ще стигнем до ниските възнаграждения и високите банкови такси, които ще бъдат принудени работниците да плащат", обяснява Тодор Капитанов от КНСБ.
В мотивите си финансовото министерство казва: "С предложеното изменение се цели изсветляване на възнагражденията, подобряване на контрола и ограничаване на заобикалянето на данъчните и осигурителни правила."
В проекта на бюджет се предлага още - ако не получите касова бележка в ресторант, да имате право да не си платите сметката. Ведомството твърди, че това е мярка за "изсветляване на сивата икономика".
"Мярката е окей, ако е насочена към всички. Каква е разликата с фризьорския салон, със зъболекаря, с хранителните стоки", пита Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията.
"Смятам, че инициативата е доста добра, все пак трябва да се спазва финансова стабилност в България и трябва да се събират приходи", казва клиентът на заведение Закро Мамуладзе.
Кои от предложенията ще станат факт, ще е ясно след окончателното им гласуване.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук