Румънци масово местят бизнеса си у нас, за да оцелеят в кризата. Предприемачи от северната ни съседка вече наемат цехове в Русе. Преди два дни пък стана ясно, че мултинационални компании от Гърция планират изцяло да се преместят в България. Преселението на бизнеса е заради по-ниските разходи у нас. Издръжката на фирма излиза до 40% по-евтино, съобщава вестник "Стандарт".
Причините са ниските заплати, по-изгодните данъци и осигуровки, както и по-евтиният ток, обясниха от Търговско-промишлената камара. Размириците в южната ни съседка също уплашиха много от чуждите компании. Наполовина по-евтино излиза издръжката на фирма у нас, отколкото в Гърция. Това пресметна зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Ето защо мултинационални компании от южната ни съседка се готвят за преместване в България, пише и гръцкият в. "Вима". У нас средната заплата е 267 евро, а в южната ни съседка - 1400 евро. А заплатите и осигуровките са 60-70% от разходите на всяко предприятие, допълни експертът. Осигурителната тежест за работодателя у нас е с 10 пункта по-ниска, отколкото в Гърция - 18,1% към 28,06 на сто. Корпоративният данък също се различава в пъти - 10% у нас и 25% в Гърция. Разходите за енергоносители също са със значителни разлики. У нас по дневна тарифа киловатчас ток е 0,009 евроцента, а в Гърция - 0,14 евроцента. Природният газ там е с 15% по-скъп, каза Колев.
От Гърция се готвят за изтегляне към България и Румъния големи мултинационални компании. Tate & Lyle Greece, Unilever, американската Crown Cork & Seal и германската Triumph са показателни примери за цялостно или частично изтегляне, пише "Вима". Гръцки бизнесмени са готови да преместят бизнеса си от Гърция в България. Те обаче се притесняват от непрекъснатите промени в законите на страната ни, каза Йоанис Коцас, който от 16 г. работи в Благоевград. В момента има два цеха за преработка на маслини в града и в Якоруда. "Става въпрос за няколко познати, които нямат огромен бизнес. /БЛИЦ