За RWE сигурността на АЕЦ Белене е с най-висок приоритет. По този въпрос няма място за никакви компромиси. Това са заявили от германския концерн пред Дойче веле по повод на решението за евентуалното участие му в изграждането на втората атомна централа на България.
Медията цитира и Хайнц-Петер Буц от Дружеството за сигурност на реакторите в Германия, който отговаря на въпроса дали ядрената технология е станала по-сигурна през последните години.
"Сигурността зависи от това, което в дадения момент е постижимо със средствата на техниката и науката. Техниката и науката непрекъснато се развиват, тоест – развива се и сигурността. Днес тя е относително по-добра, отколкото беше преди, но само относително", казва Буц. А в становището за Белене на германския концерн RWE се казва: „Приветстваме решението на НЕК да избере RWE като предпочитан инвеститор за 49-процентно дялово участие в проектен консорциум за изграждането на нова АЕЦ в Белене на река Дунав в Северна България. По този начин НЕК взе решение да продължи преговорите с RWE за създаването на смесено дружество с цел – основаване на съвместен консорциум за разработване на проекта.
Главната задача на този консорциум ще бъде да разработи в детайли проекта най-вече предвид на съвременните изисквания за сигурност. Това се отнася както до техническата концепция, в която са включени фирмите Сименс и Арева, така и до по-нататъшните анализи за сигурността на базата на изследвания и експертизи, включително и разрешителните процедури. Освен това ще се разработват и въпросите, свързани с икономическата ефективност, финансирането и складирането на отработените вещества, както и други стратегически аспекти на проекта. След като бъдат изяснени всички релевантни аспекти, договорно ще може да се уреди евентуалното съвместно участие в изграждането и стопанисването на новата електроцентрала. Разбира се, за RWE сигурността на централата има най-висок приоритет. Тук няма място за никакви компромиси. За нас е от особено важно значение в предстоящата фаза на преговорите по удовлетворителен да бъдат решени всички все още открити въпроси от този комплекс.”. /БЛИЦ