Металургичният комбинат “Кремиковци” трябва да бъде обявен в ликвидация, смята партия “Ред, законност и справедливост” /РЗС/.
В декларация, политическото ръководство на партията приветства решението на Софийския градски съд да обяви в несъстоятелност “Кремиковци”.
Нужно е още прокуратурата, следствието и съдът да си свършат работата докрай, да разследват всички престъпни схеми около комбината, а председателят на Управителния съвет Александър Томов да влезе в затвора, е посочено в декларацията. Освен това РЗС настоява изпълнителната власт да намери достойни работни места на работниците от комбината, които остават на улицата заради дългогодишното нарочно безхаберие на правителството. Те не са виновни, че са лишени от възможността да работят единственото, което могат. Виновни са управляващите, които си затваряха очите за явните и драстични индикации, че “Кремиковци” е във фактически фалит най-малко от три години – така, както си затваряха очите за кошмарните условия на труд, в които тези честни български работници си изкарваха хляба там.

Становището на министерството на икономиката и енергетиката, че съдебното решение ще даде възможност “Кремиковци в кратък срок да възстанови своята дейност в пълен обем” е поредната социалистическа утопия на правителството на Сергей Станишев. Затова ние от РЗС призоваваме час по-скоро комбинатът да бъде спрян окончателно и завинаги. Очакваме този наш призив да бъде подкрепен от ГЕРБ, които също като нас от доста време настояват за радикално решаване на проблема, пише ръководството на партията.
РЗС възнамерява през есента да започне консултации с други партии и екологични организации с цел предизвикване на референдум в столицата “за” или “против” закриване на “Кремиковци”, допълва съобщението. /БЛИЦ